Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την «Atlantic Strategy Group» (μια ομάδα με εκπροσώπους των κρατών μελών του Ατλαντικού και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που παρέχουν πολιτική ώθηση και οδηγούν στην εφαρμογή της στρατηγικής για την ανάπτυξη της θαλάσσιας και ναυτιλιακής οικονομίας Γαλλίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ην. Βασιλείου) και την Επιτροπή των Περιφερειών, διοργάνωσε μονοήμερη εκδήλωση στις Βρυξέλλες, η οποία έλαβε χώρα στις 08 Ιουνίου 2016. Η εκδήλωση διοργανώθηκε για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την κατάσταση των εργασιών υλοποίησης της Στρατηγικής του Ατλαντικού και του Σχεδίου Δράσης της Ομάδας αυτής.
Οι κύριοι στόχοι της ενημερωτικής αυτής εκδήλωσης ήταν:
- η ενίσχυση της γνώσης και η ευαισθητοποίηση του ενδιαφερόμενου κοινού, αλλά και των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων χωρών σχετικά με το Σχέδιο Δράσης,
- να επιτρέψει στις διαχειριστικές αρχές να παρουσιάσουν αναλυτικά το έργο τους, σχετικά με την ενσωμάτωση του σχεδίου δράσης σε χρηματοδοτικά μέσα (εθνικά, περιφερειακά, διασυνοριακά και διακρατικά)
- να ενημερωθούν από τους άλλους συμμετέχοντες σχετικά με τις τρέχουσες ή επικείμενες ευκαιρίες χρηματοδότησης που αφορούν την Στρατηγική συνολικά και το Σχέδιο Δράσης της Ομάδας ειδικότερα.
Η εκδήλωση αποτέλεσε επίσης μια ευκαιρία για τις διαχειριστικές αρχές να σκιαγραφήσουν τα εμπόδια όσον αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν φυσικά πρόσωπα, φορείς και οργανώσεις που εμπλέκονται σε δραστηριότητες χρηματοδότησης της ΕΕ, και ιδίως εθνικοί και περιφερειακοί φορείς επιμερισμένης διαχείρισης κεφαλαίων, όπως είναι τα κεφάλαια ESIF. Μεταξύ αυτών παρευρέθησαν και στελέχη της εταιρείας ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για το Σχέδιο Δράσης του Ατλαντικού εν γένει και ειδικότερα, για ζητήματα αναζωογόνησης της θαλάσσιας και ναυτιλιακής οικονομίας των εμπλεκόμενων σε αυτό χωρών. Η εταιρεία, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η θάλασσα μπορεί να αποτελέσει ένας πυλώνας στήριξης της ανάπτυξης της Ελλάδας ενημερώθηκε σχετικά με πρωτοβουλίες των παραπάνω χωρών, αλλά και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», καθώς επίσης και για τους στόχους και τις στρατηγικές της Ευρώπης για μια έξυπνη και βιώσιμη θαλάσσια ανάπτυξη.