12-14 Μαρτίου 2012
6th World Water Forum
Κάθε τρία χρόνια από το 1997, το Παγκόσμιο Φόρουμ Υδάτων (World Water Forum) κινητοποιεί τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την ικανότητα και την τεχνογνωσία υπέρ του νερού. Συγκεντρώνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα τοπικού, περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, τα οποία απαιτούν ένα κοινό πλαίσιο στόχων και συγκεκριμένων στόχων.
Η εταιρεία «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ σύμβουλοι ανάπτυξης Ε.Π.Ε.» συμμετείχε στο 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ Υδάτων, που διεξήχθη 12 με 14 Μαρτίου στη Μασσαλία.
Στόχος του 6ου Παγκόσμιου Φόρουμ Υδάτων ήταν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ο κόσμος υφίσταται και να φέρει τα ζητήματα του νερού σε όλες τις πολιτικές ατζέντες, υποστηρίζοντας ότι δε θα υπάρξει καμία εξέλιξη ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ τα ζητήματα του νερού παραμένουν άλυτα. Σημαντικός άξονας των συζητήσεων ήταν η εξασφάλιση παγκοσμίως για όλους το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης νερού, το οποίο είναι αναγνωρισμένο δικαίωμα από 189 κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Πέρα από τη βασική του προτεραιότητα, το Συνέδριο κινήθηκε υπό τις εξής θεματικές ενότητες:
- Guarantee access to water for all and the Right to water
- Improve access to integrated sanitation services for all
- Contribute to hygiene and health through water and sanitation
- Prevent and respond to water-related risks and crises
- Contribute to Cooperation and Peace through water
- Βalance multiple uses through Integrated Water Resource Management
- Contribute to food security by optimal use of water
- Harmonize water and energy
- Promote green growth and value ecosystem services
- Improve the quality of water resources and ecosystems
- Adjust pressures and footprints of human activities on water
- Respond to climate and global changes in an urbanizing world
Σημειώνεται ότι στην πρωινή συνεδρία της 13ης Μαρτίου σε σχετική θεματική ενότητα σε Υπουργικό Στρογγυλό Τραπέζι με παρέμβασή του ο κ. Ανδρεαδάκης επεσήμανε τη σημασία αλλά και τις δυσκολίες των διασυνοριακών συνεργασιών και επιβεβαίωσε τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδας για ενίσχυση των συνεργασιών αυτών τόσο σε διεθνές, πολυμερές αλλά και διμερές επίπεδο. Αναφέρθηκε στις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η Ελλάδα, τονίζοντας τη σχετικά πρόσφατη (2010) κύρωση της Σύμβασης των ΗΕ για τα διασυνοριακά ύδατα, καθώς και στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με τις γειτονικές της χώρες (συμφωνία Πρεσπών, διακρατικά νερά με Βουλγαρία και Τουρκία).